Ohjelmistoyrittäjät ry

Ohjelmistoala lupaa moninkertaistaa kasvunsa, jos työlainsäädäntöä uudistetaan

Listaamattomien ohjelmistoyritysten liikevaihto kasvoi viime vuonna yhteensä 9 prosenttia, kun peliala kovimpana kasvajana ja listatut yritykset häviäjinä otetaan pois luvuista ”Alan kasvuvauhti oli olosuhteisiin nähden hyvä, mutta se voisi olla jopa moninkertainen, ”, arvioi Ohjelmistoyrittäjien toimitusjohtaja Rasmus Roiha vuoden 2015 Ohjelmistoyrityskartoituksen tuloksia.

Roihan mukaan kasvua jarruttaa yhä savupiippuaikaa elävä työlainsäädäntö. ”Jos luovuus vapautetaan vanhentuneen lainsäädännön kahleista, niin uskomme tulosten huimiinkin parannuksiin. Monille yrityksille on realismia odottaa moninkertaista kasvua, jos työkäytäntöjä voidaan joustavoittaa”, lupaa Roiha. Ohjelmistoyrittäjät on jo lupautunut Sipilän hallitukselle koekaniiniksi työelämän radikaaliin uudistamiseen.

Pienistä kannattaa ottaa mallia – myös lainsäätäjän

Pienet yritykset näyttävät esimerkkiä ennakkoluulottomien, vapaampien työelämän käytäntöjen myönteisestä vaikutuksesta tuloksiin. ”Mitä yhteistä on pienissä yrityksissä, jotka onnistuvat luomaan kasvua?”, kysyy toimitusjohtaja Roiha ja vastaa itse. ”Pienissä yrityksissä vastakkainasettelu työnantajan ja työntekijän välillä on minimaalisen pientä. Työntekijöillä on vapaus ja vastuu, työaikoja ei kytätä.”

Roiha toivoo, että pienten yritysten ennakkoluuttomuus leviää. Työlainsäädäntöä pitäisi muuttaa siten, että ensi vaiheessa olisi mahdollista kokeilla radikaalisti joustavampia käytäntöjä, sanoo Roiha. Ohjelmistoala on tarjoutunut omalta osaltaan koekaniiniksi juuri tätä varten.

”Sano kyllä!” lupaava merkki hallituksen suunnasta

Ohjelmistoyrittäjät odottaa nyt rakentavassa hengessä työelämän kokeilujen edistymistä pääministeri Sipilän hallituksen toimesta. ”Autamme kaikin tavoin, missä voimme”, lupaa Roiha.

Roiha pitää työ- ja elinkeinoministeriön Sano kyllä! -kampanjaa lupaavana avauksena työelämän uudistamiseen. ”Kampanjan tarkoitus on saada ihmiset tarttumaan työelämän muutoshaasteisiin, ja se on juuri oikea suunta”, kiittää Roiha.

”Aivan kuten kampanja peräänkuuluttaa, on liian helppoa sanoa kaikelle ei, vaikka nyt tarvittaisiin rohkeutta sanoa kyllä,” alleviivaa Roiha. ”Toivomme ja uskomme, että tämä näkyy pian hallituksen linjauksissa myös meidän alamme työkokeilun suhteen”, toteaa Roiha.

Lisätietoja:

Ohjelmistoyrittäjät ry, toimitusjohtaja Rasmus Roiha

rasmus@ohjelmistoyrittajat.fi  0400-180 434

#softwaresurvey2015